Със 70-80% по-евтино отопление за вашата сграда!

 

Термопомпени инсталации

Икономично отопление и охлаждане на сгради чрез термопомпена инсталация Heliotherm

Термопомпа Heliotherm
Термопомпа Heliotherm. Официален партньор за България: Мултиклима ЕООД

Проучване, проектиране, монтаж и сервиз на

отоплителна термопомпена инсталация

МУЛТИКЛИМА ЕООД проектира и изгражда термопомпени инсталации за отопление (през студените сезони) и за охлаждане (през горещите сезони) на къщи, вили, административни и производствени сгради и др.; за затопляне на чиста вода за битови нужди, за затопляне на вода за басейни и др.

Ние извършваме и всички свързани с това предварителни проучвания и геотермални сондажи. Поемаме поддръжката и сервиза на системата след нейното изграждане.

За да се създаде енергоспестяваща термопомпена инсталация е необходима термопомпа.
Как спестяваме енергия чрез термопомпена инсталация?

За разлика от водните помпи, които изчерпват вода от водоизточник, термопомпите изчерпват топлина от околната среда:

  • от почвата;
  • от подпочвените води;
  • от въздуха.


След това термопомпите предават тази топлинна енергия на водата в тръбите на системата на сградата. Според трите източника на топлинна енергия от околната среда: земя, подпочвена вода и въздух, са създадени три вида термопомпи:Нашите специалисти ще ви дадат съвет кой вид термопомпа е най-добре да изберете за вашия конкретен случай. По-важно е да знаете откъде идва икономията на енергия за отопление.

Как може да отнемем топлина от по-студено тяло, например от подпочвена вода с температура 12 °С и да я предадем на по-топло тяло - водата в отоплителната система, нарушавайки естествения природен закон за преминаване на топлината от по-топло към по-студено тяло?
За целта ще трябва да изразходваме електроенергия за задвижване на термопомпата

Тогава откъде идва икономията на енергия?

Обяснението е в това, че за всеки 1 kWh електоренергия, изразходван за задвижване на термопомпата, получаваме от нея 4-5 пъти повече топлинна енергия!

Внасяме 1 kWh електроенергия, а получаваме 4-5 kWh топлинна енергия!


Колкото по-ефективна е една термопомпа, толкова повече топлинна енергия ще получиме за всеки 1 kWh електроенергия.

Как се измерва ефективността на термопомпата?
Ефективност на термопомпа

Ефективността на термопомпа в режим на отопление се описва с т. нар. коефициент на трансформация COP (Coefficient Of Performance). Той показва колко топлинна енергия ще получим от термопомпата при разход на 1 kWh електроенергия. 

Например: Ако имаме термопомпа с COP = 4.8, това означава, че за 1 kWh електроенергия ще получим от нея 4.8 kWh топлинна енергия! Близо 5 пъти повече!Ефективност на термопомпаЗатова термопомпените системи могат да ви осигурят над 70% икономия на електроенергия за отопление в зависимост от използваната термопомпа и от вида на отоплителните тела.
Високоефективните термопомпи Heliotherm

МУЛТИКЛИМА ЕООД монтира в своите отоплителни инсталации високоефективните и надеждни термопомпи на ХЕЛИОТЕРМ - световен лидер в производството на термопомпи.

Компанията ХЕЛИОТЕРМ разполага с научно-изследователска лаборатория, притежава регистрирани десетки международни патенти за технологични нововъдения в термопомпите и е носител на междуналодни награди за подобряване на ефективността на термопомпите.

С термопомпи HELIOTHERM® МУЛТИКЛИМА изгради единствената в България термопомпена система с ефективност COP = 8.4 и получи престижната награда на Хелиотерм Австрия "ПРОЕКТ НА МЕСЕЦ ОКТОМВРИ 2011". Повече за проекта вижте ТУК.

От 2009 г. Мултиклима е официален партньор за България на Heliotherm Австрия.
Повече за компанията Хелиотерм >>
Не пестете пари от термопомпа!

Техническите характеристики на термопомпата са същественият фактор за ефективността на системата, а не цената на самата термопомпа. По-евтината термопомпа предполага по-скъпо отопление.

Ако си купите малко по-скъпа термопомпа, ще имате отоплителна система, която ще ви пести ежегодно много повече средства за отопление, отколкото по-евтината. А това означава, че ще възвърнете инвестицията си в системата много по-бързо!

Затова:
Когато избирате термопомпа, не мислете за цената й, а за нейния коефициент на трансформация COP! За да имате отоплителна система, осигуряваща ви максимална икономия на средства за отопление и най-кратък срок на възстановяване на инвестицията, купете надеждна термопомпа с висок COP!

Високият COP само за няколко месеца ще възстанови разликата в цената между различните видове термопомпи на пазара!
За още по-ефективна термопомпена инсталация

Отоплителната термопомпена система ще намали още от разходите ви за отопление, ако добивате електроенергия за термопомпата от слънчевите лъчи чрез СОЛАРНИ ПАНЕЛИ.

Друг начин да повишите ефективността на термопомпената система е да поставите ЛЪЧИСТО ПОДОВО ОТОПЛЕНИЕ в сградата - отопление, което има много по-добро топлоотдаване от традиционните радиатори или вентилаторни конвектори.

Освен термопомпена система за отопление и охлаждане на сградата МУЛТИКЛИМА може да проектира и изгради за вас и соларна система, и лъчисто подово или стенно отопление.

Така вие ще имате най-ефективната и икономична отоплителна термопомпена инсталация!