Термопомпите могат да ви дадат със 70-80% по-евтино отопление за вашата сграда!

 

Термопомпено отопление

Икономично термопомпено отопление на сгради чрез извличане на неизчерпаема енергия от околната среда

Термопомпа Heliotherm
Термопомпа Heliotherm. Официален партньор на Heliotherm за България: Мултиклима ЕООД
Проучване и проектиране за изграждане на

термопомпено отопление

МУЛТИКЛИМА ЕООД проектира и изгражда инсталации с термопомпи: за отопление (през студените сезони) и за охлаждане (през горещите сезони) на къщи, вили, административни и производствени сгради и др.; за затопляне на чиста вода за битови нужди, за затопляне на вода за басейни и др.

Ние извършваме и всички свързани с това предварителни проучвания и геотермални сондажи. Поемаме поддръжката и сервиза на инсталацията след нейното изграждане.

За да се създаде енергоспестяваща инсталация е необходима термопомпа.
Как спестяваме енергия при термопомпено отопление?

За разлика от водните помпи, които изчерпват вода от водоизточник, термопомпите изчерпват топлина от околната среда:

  • от почвата;
  • от подпочвените води;
  • от въздуха.


След това термопомпите предават тази топлинна енергия на водата в тръбите на инсталацията на сградата. Според трите източника на топлинна енергия от околната среда: земя, подпочвена вода и въздух, са създадени три вида термопомпи:Нашите специалисти ще ви дадат съвет кой вид термопомпа е най-добре да изберете за вашия конкретен случай. По-важно е да знаете откъде идва икономията на енергия за отопление.

Как може да отнемем топлина от по-студено тяло, например от подпочвена вода с температура 12 °С и да я предадем на по-топло тяло - водата в отоплителната инсталация, нарушавайки естествения природен закон за преминаване на топлината от по-топло към по-студено тяло?
За целта ще трябва да изразходваме електроенергия за задвижване на термопомпата

Тогава откъде идва икономията на енергия?

Обяснението е в това, че за всеки 1 kWh електоренергия, изразходван за задвижване на термопомпата, получаваме от нея 4-5 пъти повече топлинна енергия!

Внасяме 1 kWh електроенергия, а получаваме 4-5 kWh топлинна енергия!


Колкото по-ефективна е една термопомпа, толкова повече топлинна енергия ще получиме за всеки 1 kWh електроенергия.

Как се измерва ефективността на термопомпата?
Ефективност на термопомпа

Ефективността на термопомпа в режим на отопление се описва с т. нар. коефициент на трансформация COP (Coefficient Of Performance). Той показва колко топлинна енергия ще получим от термопомпата при разход на 1 kWh електроенергия. 

Например: Ако имаме термопомпа с COP = 4.8, това означава, че за 1 kWh електроенергия ще получим от нея 4.8 kWh топлинна енергия! Близо 5 пъти повече!Ефективност на термопомпаЗатова термопомпените системи могат да ви осигурят над 70% икономия на електроенергия за отопление в зависимост от използваната термопомпа и от вида на отоплителните тела.
Високоефективните термопомпи Heliotherm

МУЛТИКЛИМА ЕООД монтира в своите отоплителни инсталации високоефективните и надеждни термопомпи на ХЕЛИОТЕРМ - световен лидер в производството на термопомпи.

Компанията ХЕЛИОТЕРМ разполага с научно-изследователска лаборатория, притежава регистрирани десетки международни патенти за технологични нововъдения в термопомпите и е носител на междуналодни награди за подобряване на ефективността на термопомпите.

С термопомпи HELIOTHERM® МУЛТИКЛИМА изгради единствената в България термопомпена инсталация с ефективност COP = 8.4 и получи престижната награда на Хелиотерм Австрия "ПРОЕКТ НА МЕСЕЦ ОКТОМВРИ 2011". Повече за проекта вижте ТУК.

От 2009 г. Мултиклима е официален партньор за България на Heliotherm Австрия.
Повече за компанията Хелиотерм >>
Не пестете пари от термопомпа!

Техническите характеристики на термопомпата са същественият фактор за ефективността на инсталацията, а не цената на самата термопомпа. По-евтината термопомпа предполага по-скъпо отопление.

Ако си купите малко по-скъпа термопомпа, ще имате отоплителна инсталация, която ще ви пести ежегодно много повече средства за отопление, отколкото по-евтината. А това означава, че ще възвърнете инвестицията си в инсталацията много по-бързо!

Затова:
Когато избирате термопомпа, не мислете за цената й, а за нейния коефициент на трансформация COP! За да имате отоплителна инсталация, осигуряваща ви максимална икономия на средства за отопление и най-кратък срок на възстановяване на инвестицията, купете надеждна термопомпа с висок COP!

Високият COP само за няколко месеца ще възстанови разликата в цената между различните видове термопомпи на пазара!
За още по-ефективно термопомпено отопление

Отоплителната инсталация с термопомпа ще намали още от разходите ви за отопление, ако добивате електроенергия за термопомпата от слънчевите лъчи чрез СОЛАРНИ ПАНЕЛИ.

Друг начин да повишите ефективността на отоплителната инсталация с термопомпа е да поставите ЛЪЧИСТО ПОДОВО ОТОПЛЕНИЕ в сградата - отопление, което има много по-добро топлоотдаване от традиционните радиатори или вентилаторни конвектори.

Освен инсталация с термопомпа за отопление и охлаждане на сградата МУЛТИКЛИМА може да проектира и изгради за вас и соларна система, и лъчисто подово или стенно отопление.

Така вие ще имате най-ефективната и икономична отоплителна инсталация!